Sayfalar

3 Ağustos 2014 Pazar

St. Petersburg 2 / Peterhof Sarayı - Kanal Gezisi - Voskresenia Khristova Kilisesi


   
   
      Adeta Alice Harikalar diyarında tavşan deliğinden aşağı yuvarlanmış gibiyim.Muazzam bir bahçe burası, dev havuzlar, ihtişamlı çeşmeler ve koca ormanı ile bir şehir büyüklüğünde idi.Çevredeki su kaynakları bir kanalda toplanmış ve küçük bir nehir oluşturulmuş. Fıskiyeleri ve çeşmeleri besleyen bu kanal denize kadar uzanıyor. Deniz kıyısından Finlandiya Körfezi görülebiliyor.


    Saray muhteşemdi, özellikle ipek kumaşlarla kaplı duvarlar çok ihtişamlı gözüküyordu. Kumaşların renk tonları ve desenleri de çok güzeldi.


     Peterhof Sarayı Çar I.Petro'nun yazlık sarayı . Biz genelde Deli Petro olarak tanıyoruz lakin dünya Büyük Petro ( Petro The Great ) diye biliyormuş. Zaten deli mi yoksa dahi mi buna karar vermek zor:)  Petersburg 42 küçük adadan oluşan bir bataklıkmış. Burayı doldurtarak bizzat kendi çizimleri ile bir şehir inşa ettirmiş . Tabi bunda yoksul halkın (mecburi) katkısı büyük. 2 yıl boyunca isim değiştirerek Avrupa'nın değişik sehirlerinde tersanelerde çalışmış ve döndüğünde orada ki sehirlere benzeyen Petersburg'u insa ettirmiş ... Delilikle dahilik arasında çok ince bir çizgi var hakikaten..

      













Kanal Gezisi

Amsterdam ve Viyana örnek alınarak inşa edilmiş dar kanallar ve köprülerin nihayetinde denize ulaşıyoruz. Her darlık bir bolluğa ulaşıyor nihayetinde...




                                            





Voskresenia Khristova Kilisesi 


Yapımı 24 yıl sürmüş , tahmin edilenden daha fazla harcandığı için halktan para toplanarak bitirilebilmiş. Yeniden Diriliş veya Kanlı Kilise de denilmekte çünkü Çar II. Alexander kilisenin cok yakınında suikaste uğramış.Bu sebeple kilisenin içinde ve dışında koyu kırmızı renk bolca kullanılmış.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder